Do zjedzenia, W czasie wolnym

Kolorowy obiad? Proszę bardzo!

Obiad iście po królewsku! Jak już znajduję wolniejszą chwilę, to lubię się pobawić trochę w kuchni – powstają wtedy takie pyszności:

Zupa krem:

  • 0,5 litra rosołu/bulionu – może być z kostki rosołowej
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • sól i pieprz do smaku
  • grzanki lub chrupiące kulki (ja użyłam tych drugich)
  • 2-3 łyżki stołowe śmietany
  • 1 łyżka stołowa majonezu – najlepiej kieleckiego

Przygotowanie:

Zblendowaną na gładko kukurydzę należy dodać do gotującego się bulionu, a następnie powoli dodać majonez oraz śmietanę (tak, żeby się nie zwarzyła). Całość doprawić i podawać z grzankami/kulkami.

Sałatka:

  • sałata lodowa
  • pomidory daktylowe
  • czerwona cebula
  • zielone oliwki
  • ogórek zielony
  • jajko gotowane w koszulce
  • oliwa z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

Warzywa umyć, pokroić i wymieszać wraz z oliwą. Na górę sałatki położyć jajko gotowane w koszulce. Całość posolić wedle własnego uznania.

 

Dodatkowo:

Na plastrach awokado można położyć podsmażone mięso z podudzi kurczaka – ja smażyłam na oliwie, mięso posoliłam i przyprawiłam papryką.

Ładne, kolorowe, smaczne i zdrowe :)

 

Smacznego!