Obiad iście po królewsku! Jak już znajduję wolniejszą chwilę, to lubię się pobawić trochę w kuchni – powstają wtedy takie pyszności:
Zupa krem:
- 0,5 litra rosołu/bulionu – może być z kostki rosołowej
- puszka kukurydzy konserwowej
- sól i pieprz do smaku
- grzanki lub chrupiące kulki (ja użyłam tych drugich)
- 2-3 łyżki stołowe śmietany
- 1 łyżka stołowa majonezu – najlepiej kieleckiego
Przygotowanie:
Zblendowaną na gładko kukurydzę należy dodać do gotującego się bulionu, a następnie powoli dodać majonez oraz śmietanę (tak, żeby się nie zwarzyła). Całość doprawić i podawać z grzankami/kulkami.
Sałatka:
- sałata lodowa
- pomidory daktylowe
- czerwona cebula
- zielone oliwki
- ogórek zielony
- jajko gotowane w koszulce
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Warzywa umyć, pokroić i wymieszać wraz z oliwą. Na górę sałatki położyć jajko gotowane w koszulce. Całość posolić wedle własnego uznania.
Dodatkowo:
Na plastrach awokado można położyć podsmażone mięso z podudzi kurczaka – ja smażyłam na oliwie, mięso posoliłam i przyprawiłam papryką.
Ładne, kolorowe, smaczne i zdrowe :)