Postanowienia noworoczne w toku, więc podrzucamy coś od siebie ;)
Składniki
(ilości podane niżej, w dwóch tabelkach):
- siemię lniane
- orzechy włoskie
- orzechy laskowe
- pestki dyni
- oliwa z oliwek
- jaja kurze 5szt
- masło
- gorąca woda
- proszek do pieczenia
- sól
- czarnuszka
- czosnek
- czosnek niedźwiedzi
Może uda się z tego zrobić coś w rodzaju serii „łatwo, szybko i smacznie (a czasami nawet i zdrowo ;))”, więc dajcie znać, czy taka forma i treść byłaby dla Was interesująca.
Przygotowanie
Zabierzmy się teraz za to jak szybko ogarnąć składniki:
- siemię lniane i orzechy mielimy jak najdrobniej
- pestki dyni w pierwszej wersji chlebka w połowie zmieliłem, w drugiej – nie mieliłem ich wcale. Obie opcje fajnie działają
- do głębokiej miski, w której to wymieszamy sypiemy:
- jaja (istotne, aby dodane były jako pierwsze)
- proszek do pieczenia
- pestki dyni (jeśli nie były wszystkie zmielone)
- sól i przyprawy (sypcie co tylko Wam podejdzie smakowo – my uwielbiamy czosnkowe klimaty)
- zmielone siemię i orzechy
- na koniec do miski wlewamy gorącą wodę. Gorącą, nie wrzątek. I dlatego też jaja idą pierwsze – aby się nie ścięły. Chyba, że to bujda i tylko wolałem dmuchać na zimne – dajcie znać
- całość porządnie mieszamy
- foremkę, do której do przelejecie smarujemy masłem (chyba, że macie taką nieprzywierającą, wtedy raczej potrzeby takiej nie ma)
- guess what – przelewamy masę z miski do foremki!
- do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni wkładamy nasze dzieło i po 30-35 minutach sprawdzamy czymś cienkim i drewnianym (osobiście używam wykałaczki ;)), czy po wbiciu, nic się do niej nie przykleja.
- jeśli wyciągamy wykałaczkę czystą, wyjmujemy foremkę (nie łapiemy gołą dłonią, tylko mówię!) i po ok 10 minutach wyjmujemy chlebek z foremki.
I to wszystko. Szybko, przyjemnie, smacznie. A i kuchnia nie wygląda jak po huraganie.
Poniżej dwie tabelki z makrosami – są ludzie, którzy zwracają na to uwagę ;).
Smacznego!
CHLEB Z SIEMIENIA LNIANEGO I ORZECHÓW
waga (g) | kcal | białko | tłuszcze | węgle | |
siemię lniane | 170 | 1057 | 39,1 | 74,8 | 39,1 |
orzechy włoskie | 50 | 339 | 9,4 | 30,1 | 9 |
orzechy laskowe | 50 | 339 | 8,5 | 31,5 | 7,5 |
pestki dyni | 50 | 280 | 15,1 | 24,5 | 5,3 |
oliwa z oliwek | 60 | 538 | 0 | 59,8 | 0,1 |
jaja kurze 5szt | 280 | 392 | 35 | 27,2 | 1,7 |
masło | 25 | 187 | 0,3 | 20,5 | 0,3 |
gorąca woda | 160 | ||||
proszek do pieczenia | 3 łyżeczki | ||||
sól | pół łyżeczki | ||||
czarnuszka | |||||
czosnek | |||||
czosnek niedźwiedzi | |||||
całość: | 685 | 3132 | 107,4 | 268,4 | 63,1 |
CHLEB Z ORZECHÓW I SIEMIENIA LNIANEGO (odwrotne proporcje ;))
Mniej siemienia, więcej orzechów, mniej oliwy, ciut mniej wody – chlebek jest mniej tłusty (ale nie jest to kwestia lepiej/gorzej, tylko inaczej) i ma delikatnie inny posmak.
waga (g) | kcal | białko | tłuszcze | węgle | |
siemię lniane | 60 | 373 | 13,8 | 26,4 | 13,8 |
orzechy włoskie | 100 | 677 | 18,9 | 60,3 | 18 |
orzechy laskowe | 100 | 677 | 17 | 63 | 14,9 |
pestki dyni | 50 | 280 | 15,1 | 24,5 | 5,3 |
oliwa z oliwek | 30 | 269 | 0 | 29,9 | 0,1 |
jaja kurze 5szt | 280 | 392 | 35 | 27,2 | 1,7 |
masło | 25 | 187 | 0,3 | 20,5 | 0,3 |
gorąca woda | 100 | ||||
proszek do pieczenia | 3 łyżeczki | ||||
sól | pół łyżeczki | ||||
czarnuszka | |||||
czosnek | |||||
czosnek niedźwiedzi | |||||
całość: | 685 | 2855 | 100,1 | 251,8 | 54,2 |