Do zjedzenia, Sport i zdrowie, W czasie wolnym

Chleb z siemieniem lnianym, orzechami i pestkami dyni

Postanowienia noworoczne w toku, więc podrzucamy coś od siebie ;)

Składniki

(ilości podane niżej, w dwóch tabelkach):

  • siemię lniane
  • orzechy włoskie
  • orzechy laskowe
  • pestki dyni
  • oliwa z oliwek
  • jaja kurze 5szt
  • masło
  • gorąca woda
  • proszek do pieczenia
  • sól
  • czarnuszka
  • czosnek
  • czosnek niedźwiedzi

Może uda się z tego zrobić coś w rodzaju serii „łatwo, szybko i smacznie (a czasami nawet i zdrowo ;))”, więc dajcie znać, czy taka forma i treść byłaby dla Was interesująca.

CHLEB Z SIEMIENIA LNIANEGO I ORZECHÓW

 

Przygotowanie

Zabierzmy się teraz za to jak szybko ogarnąć składniki:

  • siemię lniane i orzechy mielimy jak najdrobniej
  • pestki dyni w pierwszej wersji chlebka w połowie zmieliłem, w drugiej – nie mieliłem ich wcale. Obie opcje fajnie działają
  • do głębokiej miski, w której to wymieszamy sypiemy:
    • jaja (istotne, aby dodane były jako pierwsze)
    • proszek do pieczenia
    • pestki dyni (jeśli nie były wszystkie zmielone)
    • sól i przyprawy (sypcie co tylko Wam podejdzie smakowo – my uwielbiamy czosnkowe klimaty)
    • zmielone siemię i orzechy
  • na koniec do miski wlewamy gorącą wodę. Gorącą, nie wrzątek. I dlatego też jaja idą pierwsze – aby się nie ścięły. Chyba, że to bujda i tylko wolałem dmuchać na zimne – dajcie znać
  • całość porządnie mieszamy
  • foremkę, do której do przelejecie smarujemy masłem (chyba, że macie taką nieprzywierającą, wtedy raczej potrzeby takiej nie ma)
  • guess what – przelewamy masę z miski do foremki!
  • do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni wkładamy nasze dzieło i po 30-35 minutach sprawdzamy czymś cienkim i drewnianym (osobiście używam wykałaczki ;)), czy po wbiciu, nic się do niej nie przykleja.
  • jeśli wyciągamy wykałaczkę czystą, wyjmujemy foremkę (nie łapiemy gołą dłonią, tylko mówię!) i po ok 10 minutach wyjmujemy chlebek z foremki.

I to wszystko. Szybko, przyjemnie, smacznie. A i kuchnia nie wygląda jak po huraganie.

Poniżej dwie tabelki z makrosami – są ludzie, którzy zwracają na to uwagę ;).

Smacznego!

CHLEB Z SIEMIENIA LNIANEGO I ORZECHÓW

 

CHLEB Z SIEMIENIA LNIANEGO I ORZECHÓW

waga (g) kcal białko tłuszcze węgle
siemię lniane 170 1057 39,1 74,8 39,1
orzechy włoskie 50 339 9,4 30,1 9
orzechy laskowe 50 339 8,5 31,5 7,5
pestki dyni 50 280 15,1 24,5 5,3
oliwa z oliwek 60 538 0 59,8 0,1
jaja kurze 5szt 280 392 35 27,2 1,7
masło 25 187 0,3 20,5 0,3
gorąca woda 160
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
sól pół łyżeczki
czarnuszka
czosnek
czosnek niedźwiedzi
całość: 685 3132 107,4 268,4 63,1

 

CHLEB Z ORZECHÓW I SIEMIENIA LNIANEGO (odwrotne proporcje ;))

Mniej siemienia, więcej orzechów, mniej oliwy, ciut mniej wody – chlebek jest mniej tłusty (ale nie jest to kwestia lepiej/gorzej, tylko inaczej) i ma delikatnie inny posmak.

waga (g) kcal białko tłuszcze węgle
siemię lniane 60 373 13,8 26,4 13,8
orzechy włoskie 100 677 18,9 60,3 18
orzechy laskowe 100 677 17 63 14,9
pestki dyni 50 280 15,1 24,5 5,3
oliwa z oliwek 30 269 0 29,9 0,1
jaja kurze 5szt 280 392 35 27,2 1,7
masło 25 187 0,3 20,5 0,3
gorąca woda 100
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
sól pół łyżeczki
czarnuszka
czosnek
czosnek niedźwiedzi
całość: 685 2855 100,1 251,8 54,2