Pieskie życie

12 potraw dla psa

Wigilia za pasem, wszystkie znajome człowieki szaleją przy garnkach, ale świąteczne dania nie są dobre dla żadnego sierściucha. Własnie dlatego mam dla Was (a raczej dla Waszych człowieków) przepisy na 12 potraw na psią wigilię :)

1. pasztet z podrobówdokładny przepis TUTAJ

_MG_9507

2. Psie ciasteczka w trzech smakachprzepis znajdziecie TUTAJ

IMG_20140223_1512223. Przepis na domowe ciasteczka od Zuzanny:

  • 0,5kg wątróbki drobiowej – najwygodniej ją ugotować, bo potem łatwiej się wyrabia ciasto
  • OPCJONALNIE puszka tuńczyka
  • 3 jajka
  • 1/3 szkl oleju – dla psa może być to olej lniany na dobre trawienie
  • ok 2 szkl mąki
  • pół szklanki płatków owsianych
  • łyżka miodu
  • zmielone siemię lniane, pestki dyni i nasiona słonecznika
  • przyprawy (do wyboru): kurkuma, cynamon, bazylia, rozmaryn, imbir (pomaga zwalczyć chorobę lokomocyjną) – można dodać praktycznie każde, które nie zaszkodzą psu

Komponując zestaw przypraw do ciasteczek można sprawdzić, które jak działają na organizm psa, bo można fajnie wykorzystać domowe ciasteczka w poprawie stanu zdrowia naszego pupila.

Wszystkie składniki blendujemy na leistą masę (ze względu na wątróbkę nie bardzo da się ją zagęścić)
wylewamy na płaską brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. godziny w temperaturze 180*. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie (a jest to ciężkie, bo niesamowicie pachnie!) i kroimy ciasteczka w kosteczkę.
Następnie dajemy spróbować psu… i czekamy na reakcję :)

*wyszperane w sieci przepisy – wiele z nich miało składniki, który psiak nie powinien dostawać, jak na przykład gotowy sos do pieczeni czy sól.

4. Ciasteczka z wątróbką

  • 0,5 kg wątróbki wołowa lub drobiowa
  • 2 szklanki kiełków pszenicy
  • 2 łyżki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka gotowanego jęczmienia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła orzechowego (bez soli)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Zmiksuj ze sobą wątróbkę. Jak już będą zmiksowane dodaj jajka i masło orzechowe. Wszystko zmiksuj na gładką masę. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą rozdrobnione kiełki, mąkę oraz ugotowany jęczmień. Dodaj do nich teraz mieszankę z wątróbki i oliwę. Dobrze wymieszaj. Całość przełóż na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia i piecz przez 20 minut. Po schłodzeniu pokrój na kawałki (ich wielkość zależy od wielkości psa). Przechowuj w lodówce lub zamrażarce.

5. Jagnięcy obiadek

  • 2 szklanki posiekanej jagnięciny
  • 1 szklanka ryżu (ugotowanego, brązowy lub biały)
  • Pół dużej marchewki (utartej)
  • Pół szklanki jogurtu naturalnego (pełnotłusty lub 2%)
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 2,5 szklanki wody

Ugotuj jagnięcinę. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż jagnięcina zrobi się miękka. Ugotuj ryż w wodzie pozostałej po gotowaniu jagnięciny. Zmieszaj drobno posiekaną jagnięcinę z marchewką, siemieniem lnianym, ryżem oraz jogurtem. Podawaj psu po wystygnięciu.

6. Mięsny obiad

  • Pół kg mięsa (jakiekolwiek – wołowina, dziczyzna, drób)
  • 1 drobno posiekana marchewka
  • 1 mały ziemniak drobno posiekany
  • 1 seler
  • Pół szklanki fasolki szparagowej (bez włókien)

Mięso włóż do gotującej się wody (w taki sposób mniej składników odżywczych się wydostanie z mięsa do wody) i ugotuj na miękko. W tej samej wodzie ugotuj ziemniaka, seler i fasolkę. Po ugotowaniu składniki pokrój i wymieszaj.

7. Drobne przekąski

  • Pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła orzechowego (bez soli)
  • odrobina wody
  • 1,25 szklanki mąki

Zmiksuj jajka, masło orzechowe, wodę i mleko. Następnie dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.

8. Przysmak z wątróbki w 15 minut

  • Pół kg wątróbek drobiowych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 jajko

Zmiksuj wątróbki drobiowe, dodaj jajko i miksuj jeszcze około minuty. Przełóż do garnuszka. Dodaj mąki zwykłej i kukurydzianej. Zmieszaj. Posmaruj tłuszczem blachę do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temp 200 stopni C. Przechowuj w zamrażarce.

IMG_1491

Niesamowite przepisy na smaki i posiłki dla psiaków (aż się nie chce wierzyć że to dla psów!) możecie też znaleźć na blogu Świat według Bite’a, sami zobaczcie:

9. „orzechowa marchewka” link do przepisu KLIK

  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczkę oleju arachidowego tłoczonego na zimno

Marchewkę obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Dodajemy olej arachidowy, mieszamy i gotowe :)

10. Czipsy z burakalink do przepisu KLIK

Do ich przygotowania, potrzebujemy tylko buraki, papier do pieczenia no i oczywiście piekarnik.

11. Ciatska ryżowo bananowe z nutką sezamulink do przepisu KLIK

  • 2 dojrzałe banany (obrać ze skórki)
  • 1 łyżka sezamu (zmielić w młynku)
  • 1 szklanka mąki ryżowej

Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich resztę składników, czyli mąkę i sezam. Dokładnie mieszamy. Nabieramy łyżeczką porcje ciasta, rękoma formujemy płaskie placuszki i układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni, termoobieg, górna i dolna grzałka). Pieczemy 20 minut.

12. Ciastka jabłkowo gryczanelink do przepisu KLIK

  • 0,5 litra zblendowanych na mus jabłek (ze skórką, bez pestek). Aby otrzymać taką ilość musu jabłkowego, Mama wykorzystała 2 duże, bardzo duże jabłka.

Do musu dodajemy:

  • cynamon mielony (1 płaska łyżka)
  • mąkę gryczaną (10 łyżek)
  • olej rzepakowy (1 łyżka)
  • zmielone w młynku łuskane pestki słonecznika (3 łyżki)
  • otręby gryczane (2 łyżki)

Wszystko dokładnie mieszamy. Łyżką maczaną w zimnej wodzie nakładamy porcje ciasta n blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (170 stopni Celsjusza, opcja góra-dół). Pieczemy 20 minut, po 20 minutach wyłączamy piekarnik, a blachę z ciastkami pozostawiamy jeszcze na 10 minut w nagrzanym piekarniku.

002

Mamy Święta i z tej okazji życzę Wam dużo dużo zdrowia, smaczków, patyczków i hopsania!