Pieskie życie

Mamy piekarnik i nie zawahamy się go użyć!

Ci z Was, którzy obserwują mojego fejsbuka czy też instagrama wiedzą, że w ostatnich dniach się przeprowadzaliśmy na własne cztery kąty. Panią mą opanował szał zakupowy – zwariować można od tych wszystkich pudeł, kartonów i pudełeczek, które zaczęła znosić do domu. Drżyjcie sprzedawcy sklepów stacjonarnych i internetowych!

Ale ale, nie na samych domowych pierdółkach człowiekowe szaleństwo się kończy, bo w końcu mamy piekarnik! Woooooho! a co za tym idzie będzie pieczone :) Ciastka i ciasteczka, smaczki i suszone mięsne kęski <3

W poszukiwaniu inspiracji i przepisów przeglądamy książkę kucharską dla psiaków autorstwa Zuzanny Ingielewicz oraz przeszukujemy internety. Pani znalazła ebooka z fajnymi pomysłami na psie ciasteczka w miejscu gdzie najmniej się go spodziewała, mianowicie na stronie Westwing, która związana jest z wystrojem wnętrz. Oprócz fajnych przepisów są też rozmowy na temat żywienia oraz tego jak i kiedy nagradzać psa :)

Najbardziej spodobał się nam przepis na ciastka z serem więc pani śliniąc się do monitora zabrała się za pieczenie.

DSC_5376

Ciasteczka serowe: 

Składniki:

  • 300 g mąki – my użyliśmy jaglanej (w przepisie oryginalnym jest orkiszowa)
  • 100 g twarogu
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • na oko mieszanka suszu (BARFujący znają go dobrze) – jest to mieszanka suszonych ziół dla psów
  • jajko
  • odrobina wody

Oryginalny przepis dostępny jest TUTAJ [KLIK].

Jak piec:

Piekarnik rozgrzać do 100 stopni. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Za pomocą małej łyżeczki nakładać małe kuleczki na blachę i piec ok 90 minut.
DSC_5383 DSC_5385 DSC_5391 DSC_5392

Pomysł na suszone kęski nie tylko dla BARFujących:

Dowolny gatunek mięsa pokroić w cieniuteńkie paseczki i „zawiesić” na kratce w piekarniku :)  w zasadzie to wszystko. My trochę urozmaicamy mięsko za pomocą suszonych ziół.

DSC_5403

Muffinki z marchewką i wątróbką:

  • 250 g mąki – u nas użyta jaglana
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 80 ml mleka lub zamiennie może być woda (polecam gazowaną, wtedy ciasto jest pulchniejsze)
  • 150 g wątróbki

 

Jak piec:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Marchewkę zetrzeć na tarce, a wątróbkę drobno pokroić lub zmielić. Wszystko zmieszać na jednolitą masę i ponakładać do foremek. Piec przez 30 minut.

DSC_5390 DSC_5396

Jakie macie swoje pomysły na smaczki? :)

DSC_5401

Wpis powstał we współpracy z magazynem Westwing.